Meer vlinders in je tuin? Dat doe je zo!

Vlinders zijn niet alleen prachtig om naar te kijken, ze spelen ook een belangrijke rol in het ecosysteem van je tuin. Ze helpen bij de bestuiving van bloemen en dragen bij aan de biodiversiteit. Maar hoe zorg je ervoor dat deze kleurrijke insecten je tuin weten te vinden? In dit blogartikel delen we handige tips en inspiratie om van jouw tuin een waar vlinderparadijs te maken.

Het belang van vlinders in de tuin

Voordat we je vertellen hoe je meer vlinders naar je tuin kunt lokken, is het belangrijk om te weten waarom vlinders zo belangrijk zijn. Vlinders zijn uitstekende indicatoren van een gezonde omgeving en biodiversiteit. Ze zijn gevoeliger voor veranderingen in hun leefomgeving dan veel andere insecten, waardoor hun aanwezigheid of afwezigheid je veel kan vertellen over de gezondheid van je tuin.

Vlinders helpen ook bij de bestuiving van bloemen. Terwijl ze nectar drinken, raken ze stuifmeel aan en dragen dit over naar andere bloemen, wat essentieel is voor de voortplanting van veel plantensoorten.

Ook zijn vlinders en hun rupsen een belangrijke voedselbron voor veel vogels en andere dieren. Door vlinders naar je tuin te lokken, help je dus ook andere vormen van leven.

Tips om meer vlinders naar je tuin te lokken

 1. Kies de juiste planten
  Vlinders worden aangetrokken door bepaalde bloemen vanwege hun kleur en geur. Hier zijn een paar vlindervriendelijke planten die je in je tuin zou kunnen zetten:
  • Buddleja, bekender als de vlinderstruik: Deze struik staat bekend om zijn aantrekkingskracht op vlinders. De lange, kleurrijke bloemen bevatten veel nectar.
  • Verbena bonariensis: Met zijn hoge stengels en paarse bloemen is deze plant een favoriet onder vlinders.
  • Lavendel: Niet alleen populair bij bijen, maar ook bij vlinders. De geurige paarse bloemen zijn een uitstekende nectarbron.
  • Echinacea, ook wel zonnehoed: Deze opvallende bloemen trekken vlinders aan met hun grote, kleurrijke bloemblaadjes en rijke nectarvoorraad.
 2. Zorg voor een beschutte omgeving
  Vlinders hebben beschutting nodig tegen de wind en een plek om te rusten. Plant struiken en bomen die beschutting bieden, en zorg voor stenen of andere oppervlakken waar vlinders lekker kunnen zonnebaden.
 3. Zorg voor voedsel voor rupsen
  Om een volledige levenscyclus van vlinders te ondersteunen, moet je ook denken aan de rupsen. Plant waardplanten waar vlinders hun eitjes op kunnen leggen en waar rupsen van kunnen eten. Wat je zou kunnen planten zijn brandnetels of wilde peen.
 4. Bied water en vochtige plekken aan
  Vlinders hebben water nodig om te drinken en modderige plekken om mineralen op te nemen. Maak bijvoorbeeld een ondiepe plas water of een modderige plek in je tuin. Je kunt ook een vlinderbar maken door een ondiepe schaal te vullen met nat zand en enkele stenen.
 5. Vermijd pesticiden
  Chemische bestrijdingsmiddelen zijn schadelijk voor vlinders en hun rupsen. Kies daarom voor biologische bestrijdingsmethoden of vermijd pesticiden helemaal. Een natuurlijke tuin trekt niet alleen meer vlinders aan, maar ook andere nuttige insecten die plagen onder controle houden.
 6. Zorg voor bloemen in elke seizoen
  Vlinders hebben het hele seizoen door voedsel nodig. Zorg ervoor dat je tuin bloemen heeft die in verschillende seizoenen bloeien, zodat er altijd nectar beschikbaar is. Wat je kunt planten? In het voorjaar sneeuwklokjes, krokussen en narcissen, in de zomer een vlinderstruik, lavendel en zonnehoed en in de herfst kun je kiezen voor sedum, herfstasters en klimop.

Extra tips voor een vlindervriendelijke tuin

 • Maak gebruik van kleur: Vlinders worden aangetrokken door felle kleuren zoals rood, oranje, geel en paars. Zorg voor een fleurige, kleurrijke tuin om meer vlinders aan te trekken.
 • Plant in groepen: Plant bloemen in grote groepen in plaats van verspreid. Dit maakt het voor vlinders gemakkelijker om de bloemen te vinden en helpt hen energie te besparen tijdens het vliegen.
 • Zorg voor een rustige plek: Vlinders houden van rustige, zonnige plekken. Zorg voor een rustig hoekje in je tuin waar vlinders ongestoord kunnen eten en rusten.
 • Kom naar ons klimaatplein: Leer meer over de vlindersoorten in jouw regio en hun specifieke behoeften. Hoe meer je weet, hoe beter je je tuin kunt aanpassen om deze prachtige insecten te ondersteunen.

Het maken van een vlindervriendelijke tuin is niet alleen goed voor de vlinders, maar ook voor de biodiversiteit en het ecosysteem van je tuin. Door de juiste planten te kiezen, beschutting en voedsel te bieden, en pesticiden te vermijden, kun je een aantrekkelijke omgeving voor vlinders creëren. Begin vandaag nog met het omtoveren van je tuin tot een kleurrijk vlinderparadijs!

Wil je meer tips en advies over hoe je jouw tuin vlindervriendelijk kunt maken? Kom naar onze winkel en ontdek onze uitgebreide groenafdeling en ons klimaatplein!

Hete Zomerdeals
Heel juli zijn er Hete Zomerdeals. Bekijk ze nu!