Samen voor een groen klimaat
Het Klimaatplein
Heb je het klimaatplein al gezien op de afdeling Groen Buiten? Of heb je recent een bewuste keuze gemaakt door een regenton te kopen of een bijenvriendelijke border aan te leggen in je tuin? Wij, als Intratuin Halsteren, vinden het belangrijk om jullie, onze gast, te kunnen inspireren – adviseren en te motiveren om zelf een (kleine) groene stap te zetten, welke bijdraagt aan een groenere leefomgeving. Samen gaan we voor een groen klimaat.
De groene stap
Zo hebben we in de winkel tijdens het voorjaar; het Klimaatplein. Hier vind je informatie over bijvoorbeeld water in de tuin, verkoeling in je tuin maar ook hoe zorg ik voor meer biodiversiteit in de tuin. Hier kun je terecht voor de meest actuele en handige tuintips passend bij het seizoen. Uiteraard met advies en uitleg door onze collega’s.


MVO-commissie
Naast het klimaatplein hebben we als organisatie ook een eigen MVO-commissie (maatschappelijk verantwoord ondernemen) waarmee we intern en extern projecten uitvoeren. Een heel tof voorbeeld is de wedstrijd NK-tegelwippen voor basisscholen uit de gemeente Bergen op Zoom, georganiseerd in samenwerking met het Natuurpodium. De leerlingen wippen tegels of stenen uit hun eigen achtertuin en de school met de meest gewipte tegels krijgt een vergroening voor het schoolplein cadeau. We gaan vanuit deze commissie de samenwerking aan met lokale partijen om zo bij te dragen aan een groenere leefomgeving.
Een intern project is de mogelijkheid tot deelname aan het fietsplan Lease-a-bike voor onze collega’s. Naast de dingen die we zelf organiseren, heeft Intratuin een goede samenwerking met partners die duurzaamheid belangrijk vinden en hiermee zelf een (kleine) groene voetstap zetten. Enkele voorbeelden van partners; Capi Europe – Elho – Gardena – Martens Kunststoffen – Pokon – Velda – en Nature. Natuurlijk zijn er heel veel producten in de winkel verkrijgbaar en hoe weet je dan welke keuze een groenere keuze is? Je kunt ze herkennen aan onze bebording ‘Samen voor een groen klimaat’. Wat wordt jouw bijdrage voor een groener klimaat?

Weetjes
Wist je dat groen tegen de muur of het dak zorgt voor een isolerende werking en dus verkoeling van je huis?
Een groen dak beschermt je dakbedekking tegen uv-straling. Hierdoor gaat je dak 40 tot 50 jaar mee. Dat is tot 2 keer langer dan gemiddeld. De duurzame vierkante meters groen verbeteren de isolatie van je huis. Dat zorgt in de zomer voor prettige binnentemperaturen. Ruimtes kunnen tot wel 4 graden koeler blijven. Sedum planten of klimplanten zijn een groene gemakkelijke stap.
Wist je dat meer dan een derde van al de tuinen in Nederland uit tegels bestaat?
Soms is bestrating nodig voor bijvoorbeeld het terras, de tuinpaden, de oprit en de parkeerplaats. Je kunt kiezen voor regen doorlatende bestrating. Zo kan het regenwater in de bodem wegzakken en het grondwater aanvullen. Dit helpt mee om wateroverlast op straat en in de tuin bij heftige regenbuien te voorkomen. Het weghalen van tegels en het vervangen door waterdoorlatende bestrating biedt meer ruimte aan een natuurlijk bodemleven en vergroot daarmee de biodiversiteit. Ook blijft je tuin koeler. Probeer minimaal 60% van je tuin groen te maken.
Wist je dat inheemse planten beter bestand zijn tegen klimaatverandering?
Deze inheemse planten zijn onze wilde natuur. In de loop der tijd zijn onze planten en dieren op elkaar afgestemd. De hommel weet precies wanneer de lekkerste bloemen in bloei staan. Er zijn zelfs insecten die alleen maar op één specifieke bloem vliegen. Het gaan niet goed met onze insecten dus des te meer reden om de tuinen vol te zetten met (inheemse) planten die ze nodig hebben voor voedsel en voortplanting. Vraag naar ons assortiment Wild en Inheems.
Wist je dat water in de tuin steeds belangrijker is?
Gebruik regenwater voor je tuin. Regenwater is zacht en dat is goed voor je planten. Je bespaart ook op drinkwater en dat is goed voor ons allemaal. Je kunt het regenwater opvangen en opslaan in een regenton. Hoe je de regenton aan moet sluiten op de regenpijp kun je hier terugzien in het filmpje: hoe sluit ik mijn regenton aan. Tip: plaats de regenton in de schaduw om het water zo helder en fris