Tuinmeubelonderhoud in 3 handige stappen

Als het gaat om het creëren van een fijne, gezellig tuin of balkon, spelen tuinmeubelen een belangrijke rol. Of je nu kiest voor een klassiek houten set, modern metaal of een Ibiza stijl met rotan, elk type heeft specifiek onderhoud nodig om mooi en functioneel te blijven door de jaren heen. In dit blogartikel leggen we het belang van tuinmeubelonderhoud uit en delen we handige tips met je!

Waarom is tuinmeubelonderhoud zo belangrijk?

Tuinmeubelen staan meestal veel, of zelf het hele jaar, buiten. Zon, regen, wind en soms sneeuw kunnen het oppervlak van je meubels aantasten. Zonder regelmatig onderhoud kunnen je meubels snel achteruitgaan, wat leidt tot verkleuring, roest, en zelfs het afbreken van materialen. Goed onderhoud verlengt niet alleen de levensduur van je tuinmeubelen, maar zorgt ook dat ze er elk seizoen weer piekfijn uitzien.

Tuinmeubelonderhoud in 3 handige stappen

  1. Schoonmaken: Begin het seizoen met een goede, grondige schoonmaak van je tuinmeubelen. Gebruik voor houten meubels een mild sopje en een zachte borstel om vuil en algen te verwijderen. Metalen meubels kunnen vaak worden schoongemaakt met water en een niet-corrosieve reiniger om roestvorming te voorkomen. Kunststof en synthetische materialen zijn meestal het makkelijkst te onderhouden en kunnen met bijna elk schoonmaakmiddel worden behandeld.
  2. Bescherming tegen weersinvloeden: Voor houten meubels is het aanbrengen van een beschermende lak of olie essentieel om vocht en UV-schade te weerstaan. Metalen meubels kunnen baat hebben bij een laagje autowas om ze extra te beschermen tegen roest en verkleuring. Voor kunststof is regelmatig afnemen vaak voldoende, maar ze kunnen ook profiteren van een UV-beschermende spray.
  3. Opslag: Als het kan, bewaar je tuinmeubelen tijdens de wintermaanden dan op een droge, beschutte plaats. Als dit niet mogelijk is, zorg dan voor stevige hoezen die bescherming bieden tegen regen en sneeuw.

Extra tips voor verschillende materialen

Hout: Hout is gevoelig voor weersinvloeden en heeft daarom meer onderhoud nodig. Hardhoutsoorten zoals teak of eucalyptus hebben een natuurlijke weerstand tegen rotten en kunnen met de juiste behandeling jaren mee. Zorg dat je minstens één keer per jaar een nieuwe laag olie of lak aanbrengt.

Metaal: Hoewel metaal sterk en duurzaam is, is het wel gevoelig voor roest. Regelmatig schoonmaken en droog houden is daarom belangrijk. Controleer ook regelmatig op beschadigde verf of lak en werk dit zo nodig bij om roest te voorkomen.

Synthetische materialen: Deze zijn over het algemeen het meest onderhoudsvriendelijk. Vuil en vlekken kunnen vaak worden verwijderd met een vochtige doek. Toch is het goed om deze materialen regelmatig te controleren op slijtage.

Tuinmeubelonderhoud is meestal niet het meeste favoriete jaarlijkse klusje, maar het is echt belangrijk voor het behoud van je tuinmeubels. Door het volgen van deze onderhoudstips zorg je er voor dat ze mooi blijven en maak je het jezelf een beetje makkelijker. Een goed onderhouden tuinset nodigt uit om op te gaan zitten en is het perfecte decor voor zomerse dagen met familie en vrienden. Zorg goed voor je tuinmeubelen, je kunt er nog jaren van genieten.

Heb je meer tips of advies nodig over hoe je jouw tuinmeubelen het beste kunt onderhouden? Kom langs op onze uitgebreide tuinmeubelafdeling!

Hete Zomerdeals
Heel juli zijn er Hete Zomerdeals. Bekijk ze nu!